Print

"Долу на фармата" од Данкан Хигинс, Велика Британија (мк)

 

Данкан Хигинс е визуелен уметник позициониран во Шефилд, Обединето Кралство. Тој е професор по Убави Уметности на Универзитетот Берген во Норвешка и професор по визуелна уметност на Тренд Универзитетот во Нотингам, Англија. Истражува и креира во рамките на визуелните уметности, перформансот, видеото и филмот.

Неговиот богат животно-творечки опус содржи различни многубројни презентации низ најпознатите галериски простори како Kunstgarasjen- Bergen, Норвешка, Институтот за дизајн во Хонгконг, Архитектонскиот Истражувачки Центар при Универзитетот во Никозија, Уметничката Школа Во Глазгов, Bonington Gallery во Нотингам, како и многу други изложби меѓу кои и онаа во Националните галерии во Варшава, Прага, Јоханесбург итн. Данкан исто така ги претстави своите уметнички дела во Јужна Африка и прелиминарнава идејна изложба наречена “Долу на Фармата”  претставена во Соловки Архипелагот - Русија.

Down on the farm” (Долу на фармата) e неговиот неодамнешен проект и е интер-релациски сет на активности кој содржи преку 1227 слики, бројни цртежи, текстови, принтови, звук и видео. Овие елементи понатаму се пропратени со низа од перформанси, разговори, работилници, предавања и публикации.

Print

MWO I'm...Skopje, 2015

 

After Berlin, London, Rome, Venice, Belgrade, Singapore, and Budapest on Thursday 10th September Something Human’s nomadic project MOVE W IT H (OUT) visits Skopje with an event created in collaboration with arts organization, Dominium and supported by the City of Skopje and the European Cultural Foundation’s STEP Beyond.

Print

МАкедонскаМушичКА" – MAMKA I

 

The project #МАкедонскаМушичКА (МАМКА) focuses on the historical and cultural richness of the Republic of Macedonia and for the marketing purposes use the fact of the first written testimony of the existence of a fishing fly that originates from these areas.

Print

МАкедонскаМушичКА" –MAMKA II

 

Идејата за #МАкедонскаМушичКА е инспирирана од изработката на мушичката за риболов, дел од риболовна опрема која за прв пат во историските записи се споменува во пишувањата на  Claudius Aelianus[1] во вториот век од наша ера. Во неговите записи се споменува дека Македонците користеле мушичка за риболов на реката Астраеус.